Adviseren en doorverwijzen

Alle zorgverleners hebben een rol in het stopproces van een persoon die rookt. Niet elke zorgverlener hoeft alle stappen van het zorgpad uit te voeren. Het is wel belangrijk dat áls je als zorgverlener geen adviserende of begeleidende rol inneemt, je juist weet te verwijzen. In ieder geval naar de huisarts, deze heeft namelijk de verwijsregierol.

Advies geven om te stoppen en wijzen op hulp hoeft niet ingewikkeld te zijn en kan in minder dan een minuut worden besproken. Een kort advies kan middels het Very Brief Advice+ (VBA+). Een iets uitgebreider stopadviesgesprek is vaak effectiever. Wil je zelf het VBA(+) gaan toepassen? Dit kan met het gratis VBA(+) implementatie toolkit. Daarnaast is er de gratis e-learning ‘Het stoppen-met-rokenadvies, hoe geef ik dat?‘.


Zie stap 3 adviseren in het zorgpad voor meer praktische uitleg. Als je als zorgverlener het advies geeft om te stoppen is het handig als je al weet naar wie door te verwijzen. Bekijk ook de volgende stap: sociale kaart.

Voor vragen kun je contact opnemen met het Trimbos-instituut.

Materialen

websites
E-learning ‘Het stoppen-met-rokenadvies. Hoe geef ik dat?’
Een gesprek aangaan met een patiënt of cliënt over stoppen met roken kan lastig zijn, maar oefening baart kunst. In de e-learning ‘Het stoppen-me...
Bekijk
websites
VBA(+) implementatie toolkit
Het Very Brief Advice (VBA) en Very Brief Advice Plus (VBA+) zijn bewezen effectieve methoden om patiënten/cliënten die roken op een positieve ma...
Bekijk